Moldva háborog, hogy minden pénz az erdélyi autópályákra megy


A 2016-os költségvetés rendelkezik az erdélyi autópályák és vasútvonalak továbbépítéséről és modernizálásáról, ugyanakkor semmilyen forrást sem különít el moldvai autópályák építésére – derül ki a Gândul román lap tájékoztatásából, amiről az itthon.ma is irt.

A költségvetés alapján a Lugos-Déva autópálya-szakasz megépítésére 348 millió lejt, a Szászsebes-Torda szakaszra 247 millió lejt, az Aranyosgyéres-Marosvásárhely szakaszra 230 millió lejt, valamint az erdélyi autópálya befejezésére 449,8 millió lejt kíván elkülöníteni a kormány. Az erdélyi vasútszakaszok modernizálására a kormány 1,8 milliárd lejt kíván elkülöníteni (dél-erdélyi szakaszokra).

Ugyanakkor a költségvetés egyetlen lejt sem irányoz elő a moldvai autópályák építésére, ami nem kis sértődöttséget váltott ki a kelet-romániai illetékesek köréből. Moldvában a műutak állapota folyamatosan romlik, több helyen a maximális haladási sebesség nem haladhatja meg a 61 km\órát, sőt, gyakorta lehet csak egy sávban haladni. A román lap megjegyzi, hogy a régió közvetlen összeköttetése Bukarestel nincs megoldva, valamint annak ellenére ilyen rosszak a moldvai utak, hogy Ukrajnával, és a Moldovai Köztérsasággal is határos a régió.