Ukrajnában kiadják Hitler főművét, a Mein Kampfot


Előreláthatóan 2016 áprilisában kiadják Adolf Hitler Mein Kampfot (Harcom) című művét, mely először jelenik meg ukrán nyelven – jelentette be a kiadást magára vállaló meinkampf.in.ua honlap.

A műben a Führer többek között politikai világnézetet foglalta össze, később ez lett a náci Németország ideológiai alapja a fajelmélettel, a zsidók megsemmisítésével, a demokrácia elvetésével és a bolsevizmus elleni harccal. A kezdeményezők azt állítják, hogy a mű nem eredeti formájában, hanem történészek és politológusok véleményeivel kiegészítve kerül majd kiadásra. Így a propagandairat a történészek számára kutatási anyagként szolgálhat.

Azért választották 2016-os évet a kiadásra, mert akkor járnak le a második világháború után a szövetséges erőknek átadott szerzői jogok. Az áldozatokra való tekintettel a Nyugat hetven évig elutasította az újrapublikálását. A szerzői jogok lejártával ez már nem marad tovább hatályban.

A Mein Kampfot először 1925-ben adtak ki és Hitler 1933-as hatalomra jutásától bukásáig minden iskolában kötelező tananyag volt, a háború vége óta tiltott könyv Németországban. Csakis úgy lehet megvásárolni, hogy az illető bizonyítja, tudományos kutatás céljából szeretné elolvasni. A Mein Kampf mellesleg a legtöbb európai országban nincs betiltva, sőt az interneten is megtalálható többek közt magyar nyelven is.