Ezek a katasztrófák várhatók 2016-ban


Szárazság, árviz és klímamenekült áradat várható jövőre, a segélyszervezetek már figyelmeztetnek. Az El Nino után jöhet a La Nina, ami sokkal veszélyesebb.

Rég volt olyan erős El Nino jelenség, mint ami idén kezdődött el, és hatása átnyúlik 2016-ra – a BBC szerint. A világ bizonyos részein kemény szárazság és ezzel éhínség, más pontján pusztító esőzés és árviz a jelenség következménye.

Afrikában februárban léphetnek fel a legsúlyosabb élelmiszerhiányok, de a karibi, közép- és dél-amerikai területek is rosszul járhatnak. Az El Nino számlájára írják azt is, hogy 2015 lett minden idők eddigi legmelegebb éve. A jelenség amúgy a meleg tengervíz periodikusan bekövetkező beáramlása a hideg vízű dél-amerikai partokhoz.

A trópusi Indonéziában 20-30 százalékkal kevesebb eső esik, de az indiai monszun is 15 százalékkal kevesebb csapadékot hozott. Hasonló szárazságokat tapasztalhat meg Brazília és Ausztrália is.
Afrikában 31 millió embert érint az élelmiszerek hiánya. Az etiópok harmasának, 10,2 millió főnek lehet szüksége jövőre élelmiszersegélyre. Felajánlások szerencsére már érkeznek: a brit kormány jelezte, hogy 2,6 millió embernek tud segíteni, ezen belül 120 ezer gyereknek. A jövőben 8 millió főre tudják növelni a megsegített emberek számát.

Nagy-Britannia nem csak emberiességből segít, hanem amint ezt Nick Hurd nemzetközi fejlesztési miniszter nemzetbiztonsági érdeknek nevezte. Ha képesek biztosítani a sérülékeny országokban lakók élelmezését és lakhatását, akkor nem kerekednek fel, hogy Európába jöjjenek.

Márpedig a segélyszervezetek pont azt jósolják, hogy a szír, dél-szudáni és jemeni konfliktusok mellett új népvándorlást hoz a klimakatasztrófa. Malawiban februárban 3 millió ember ellátása kerülhet veszélybe. Dél-Amerikában is súlyos a helyzet, Guatemalában, Hondurasban, Salvadorban és Nicaraguában a heves esők okozhatnak problémákat januárban, mintegy 2 millió lakost fenyegetve.

Mindezek miatt a segélyszervezetek sürgetik a világot, hogy lépjen, mielőtt katasztrófába torkollnak az időjárási jelenségek. (

Az El Nino ugyan tavasszal véget ér, de a helyét a La Nina veheti át, mivel tudósok szerint az El Nino során a meleg óceáni felszín annyi hőt ad le a légkörbe, hogy valamelyest kihűl. Ebből lesz a La Nina, ami pont ellenkező hatást okoz majd: ahol aszály volt, ott árvizek jönnek, ahol sokat esett az eső, ott alig fog.

Néhány hasznos hír arról, hogy mi változhat 2016-ban! IDE KATTINTSON

24.hu