Jacenyuk: 12 foknál alacsonyabb hőmérsékletnél nem kell fizetni a fűtésért


Arszenyij Jacenyuk, Ukrajna miniszterelnöke bejelentette, hogy ha a központi fűtéssel ellátott lakásban 12 foknál alacsonyabb a hőmérséklet, akkor a lakosoknak nem kell fizetni a Teplokommunenergo vállalatnak – írja az unian.net.

A miniszterelnök erről január 10-én nyilatkozott egy TV-csatorna “10 perc a miniszterelnökkel” cimu műsorában. „Ha a lakásában 18 foknál alacsonyabb a hőmérséklet, akkor azt jelezze a Teplokommunenergonak, vagy pedig a fűtésért felelős kommunális vállalatnak és hívjanak ki egy bizottságot, hogy ezt jegyzőkönyvbe vegyék. Kötelezőszerűen kérjék el a bejelentés iktatási számát, amelyet az ön telefonos bejelentéseként könyvelnek el. A bejelentés után 72 órán belül egy bizottságnak kell érkeznie és jegyzőkönyvbe kell venniük a hőmérsékletet” – mondta a miniszterelnök. Magyarázata szerint, ha a bizottság mégsem érkezik a helyszínre 72 órán belül, akkor a lakosoknak joguk van ahhoz, hogy saját maguk írjanak jegyzőkönyvet, és hogy ez hiteles legyen tanúként két szomszédot kell megkérni, hogy aláírásukkal bizonyítsák a hőmérséklet tényleg alacsonyabb 18 Celsius foknál.

„Amennyiben a hőmérséklet 12 Celsius foknál is alacsonyabb, akkor egyáltalán nem kell fizetniük a számlát, de ehhez el kell készíteni a megfelelő jegyzőkönyvet, és át kell adni a Teplokommunenergo vállalatnak” – mondta a miniszter.