Abszurd! Csak Ukrajnában nem csökken a benzin ára


Az ukrán energetikai miniszter ma találkozni fog a legnagyobb kőolajtermék-forgalmazókkal, hogy választ kaphasson arra a kérdésre, hogy az olaj árának folyamatos világpiaci esése ellenére az országban miért nem csökkennek az üzemanyagárak – olvasható a segodnya.ua portálon.

Volodimir Demcsisin szorgalmazni fogja az árak felülvizsgálatát, mert világszerte csökkennek az árak, de Ukrajnában valamiért nem. Elismeri, hogy a hrivnya árfolyama romlott a világ vezető valutáihoz képest, és azt is tudja, idén januártól megemelkedett a benzin és a dízel jövedéki adója, de számításai szerint még így is indokolt az árak mérséklése a kutakon. Mint fogalmazott: ha egyszer piacgazdaságot építünk, annak pozitív hatásait a fogyasztóknak is érzékelniük kell.

Az idei évre szóló költségvetés értelmében 13 százalékkal nő az üzemanyagok jövedéki adója, amitől 3,2 milliárd hrivnyás pluszbevételt remél az állam. Ígérete szerint ezt az utak rendbehozatalára költené.

Közben a világpiacon tovább tart az olaj árának esése. A mérvadó Brent olajmárka hordonkénti ára az év eddig eltelt rövid időszakában 37 dollárról 30,9-re esett. Európa más országaiban hétről hétre csökkentik az üzemanyagok árát, Ukrajnában viszont hónapok óta egy szinten tartják azt a világpiaci tendencia ellenére is, ami egyértelműen kartellra utal, de az állam valamiért nem tesz semmit. Ám amikor esetleg csak kis mértékben is emelkedik az olaj ára vagy a dollár árfolyama, azonnal drágítanak a kutakon…