Irán foglyul ejtett 10 amerikai tengerészt


Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) bejelentése szerint Irán fogva tart két amerikai hajót, a tíztagú legénységgel együtt. John Kerry külügyminiszter az irániakkal egyeztetett.

A Pentagon névtelenséget kérő tisztségviselői szerint egyelőre nem világos, hogy a haditengerészet két folyami hajója véletlenül tévedt-e iráni vizekre, a Perzsa-öbölben lévő Farszi szigetére. Hivatalos közlés szerint a tengerészek kiképző küldetésen voltak, amikor helyi idő szerint a déli órákban műszaki hibát észleltek és az iráni vizek felé sodródtak. Az iráni parti őrség azonnal őrizetbe vette őket.

A fejleményről érkező első hírek után John Kerry, az amerikai diplomácia irányítója azonnal felvette a kapcsolatot iráni tisztségviselőkkel: telefonon egyeztetett velük a tengerészek szabadon bocsátásáról.

Amerika bocsánatot kért
Nem sokkal ezelőtt az Iráni Forradalmi Gárda parancsnoka azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok bocsánatot kért, amiért amerikai tengerészek mentek az iráni vizekre. Azt is megerősítette, hogy a fogvatartottakat hamarosan elengedik.

mti