Maguknak osztottak a képviselők

Ukrajnában a mindent átszövő gazdasági és szociális válság ellenére egyes magas rangú állami hivatalnokok számára jól kezdődik a 2016-os év. Leginkább a parlamenti képviselők örülhetnek, mert ők az idén 93 százalékos bérnövekedésre számíthatnak.

A büdzsében ugyanis a tavalyi 113 millió hrivnyáról 218 millióra emelték a fizetésükre szánt összeget. Az őket kiszolgáló tanácsadók, adminisztratív segítők sem panaszkodhatnak túlságosan, bérkeretük 22 százalékkal növekszik, 180 millióról 220 millió hrivnyára.

Jobban megbecsülik a kijevi kormányerőknek alárendelt Nemzeti Gárda katonáinak igyekezetét is, ők 58 százalékkal fognak az idén többet keresni. Feletteseik még jobban járnak, a tiszti kar 72 százalékos emelést kapott, 70 millióról 121 millió hrivnyára nőtt az ő bérkeretük.

Viszont az orvosok csak 17,7 százalékkal vihetnek többet haza, az egészségügyi minisztériumban dolgozók pedig 22,4 százalékkal. Miközben a parlamenti képviselők, a tiszti kar tagjai igen jól járnak, addig a minimálbérből élők és a nyugdíjasok mindössze 12 százalékkal kapnak többet, azt is várhatón csak az év végén, miközben az infláció minden bizonnyal ennél magasabb lesz, az újabb rezsiemelkedésről nem is szólva.