Rászólnak Kijevre


A német kancellár és a francia elnök „politikai követeket” küldött Kijevbe.

Angela Merkel és Francois Hollande különmegbízottjai még tegnap érkeztek az ukrán fővárosba, s a keddi napot is itt töltik. Érkezésük előzménye, hogy január 13-án Petro Porosenko elnök telefonon egyeztetett a két európai nagyhatalom vezetőivel, a normandiai négyek tagjaival. Természetesen a donbászi konfliktus megnyugtató rendezése volt a téma, mint ahogyan a két diplomata mostani útja is ezt a célt kívánja szolgálni.

Christofer Oisgen és Jacques Odiber látogatásáról a hivatalos ukrán elnöki titkárság közleménye csak annyit közölt, hogy a felek megbeszélik a minszki egyezményben foglaltak megvalósításának menetét, nevesítve az orosz fél kötelezettségeit.

Ám egyes források tudni vélik, hogy a német és a francia tárgyaló azért jött Ukrajnába, hogy a felkelőknek járó amnesztiáról, a Donbásznak megígért különleges jogi státuszról és az ottani választások megszervezéséről beszéljenek a kijevi vezetőkkel, akik hajlamosak kizárólag a felkelőkre és az oroszokra mutogatni, de a saját ígéreteikről és kötelezettségeikről gyakran megfeledkeznek.