Unokákra vágyik a Munkácsról elszármazott milliárdos

 A Munkácsról származó Róth Sándor New York egyik leggazdagabb embere. A Forbes egymilliárd dollárra értékeli a vagyonát.

Az újság 2012-ben a földkerekség 400 leggazdagabb embere közé sorolta a férfit. 2014-ben „Az év embere az oroszajkú Amerikában” kitüntetést is megkapta. 1985-ben emigrált az Egyesült Államokba, ahol már ott voltak a szülei és a közeli rokonai.

„Rögtön vettem egy házat, autót és egy nyaralót. Aztán vettem egy éttermet 75 ezer dollárért. Akkor ez nagy pénz volt, de sajnos nem kerestem semmit sem. Még vesztettem is rajta, amíg megértettem, hogy ez az üzlet nem nekem való” – nyilatkozta a milliárdos. Az ékszerüzlettel is megpróbálkozott, míg végül Pákh Imre ismerőse Amerikába nem utazott és nem beszélt neki egy üresedésről az IBE Trade Corporation vállalatnál, ahol egy oroszul beszélő munkatársat kerestek. Ekkor változott meg az élete.

Elkezdett barter üzleteléssel foglalkozni. A vállalat pedig ahol dolgozott, különféle technológiák kidolgozásával foglalkozott és ezeket a Szovjetuniónak is eladták. Mivel a szovjet üzletemberek csak műtrágyával tudtak fizetni, ez lett a számára milliárdokat hozó üzlet alapja. 2000-ben ő lett a vállalat elnöke, az üzlet pedig egyre virágzott, hisz a barter kereskedelem megszűnésével ugyanúgy műtrágyával kereskedtek.

Négy éve már egy különálló vállalkozással foglalkozik. Jelen pillanatban egy hotel megnyitásán fáradozik Torontóban, ahol hamarosan megnyitnak egy 30 emeletes 406 szobás szállodát. Róthnak Európa-szerte több vállalkozása van. A szabadnapjait az egészsége számára hasznos dolgokkal tölti. Például szeret teniszezni. Amikor kedve van hozzá, bérel egy repülőgépet és Magyarországra vagy Szlovákiába utazik. Az idősebb fia Philip építészmérnökként dolgozik, Lembergben született, a kisebb Maxwell menedzser Manhattenben. „Önállóak és ügyesek, de igazság szerint a döntés joga mögöttem van. Mindent elértem, amit akartam. Most már csak unokákat szeretnék” – nyilatkozta a milliárdos földink a Forum Dailynek.