Vízummentesség: Kijevnek még van dolga


Az Európai Bizottság várhatóan még az első negyedévben ajánlással fordul az Európai Tanácshoz annak tárgyában, hogy az kezdeményezze az Európai Parlamentben az ukrán és a grúz állampolgárokkal szembeni vízumkényszer eltörlését.

Az EU szomszédságpolitikai és bővítési biztosa, Johannes Hahn ugyanakkor elismerte, Kijev még adós maradt néhány intézkedéssel. Hozzátette, az ukrán elnök és a kormányfő megígérte, haladéktalanul, még az első negyedévben pótolják a mulasztásokat, az Európai Bizottságnál most az erre vonatkozó jelentést várják, hogy továbbléphessenek a vízumliberalizáció útján.

Korábban az ukrán külügyminisztériumnál reményüket fejezték ki, hogy az EU külügyminiszterei is jóváhagyják az Ukrajnának megígért vízummentességet. Mint ismeretes, az Európai Bizottság december végén tett ajánlást a kötelező utazási engedélyek eltörléséről. Ezt a döntést jóvá kell hagynia az Európai Tanácsnak is, amely törvénytervezetet dolgoz ki, amit majd az Európai Parlamentnek kell megszavaznia. Hogy ez a folyamat pontosan mennyi időt vesz igénybe, azt senki nem nevezi meg konkrétan. A litván elnök asszony úgy tippelt, legrosszabb esetben 2017 elején csak lesz belőle valami.