Fizetni fogunk a kórházakban


Ukrajnában hamarosan külföldi mintára fizetetté válhat a medicina.

Az egészségügyi minisztérium a közeljövőben nyilvánosságra hozza az átszervezett egészségügy stratégiáját és felépítését, valamint a tarifákat. Dmitro Serembej, a reformokért felelős bizottság egyik szakértője azonban már most kiszivárogtatott néhány tudnivalót az új ukrán egészségügyi rendszerről. A szolgáltatások túlnyomó többsége fizetős lesz, például egy egyszerű orvosi konzultáció akár 150 hrivnyába is belekerülhet.
Kötelező érvénnyel bevezetik az egészségügyi biztosítást.

Egyes lakossági csoportok – iskolások, diákok, rokkantak, nyugdíjasok, speciális ellátást igénylők – térítésmentesen jutnak ahhoz hozzá, értük az állam fog fizetni.

A mentő kihívása, a szülés, vagy a daganatos megbetegedések kezelése ingyenes lesz, akárcsak a cukorbetegek kezelése is, vagy a HIV-fertőzöttek ellátása.

A biztosítást alkalmazottai számára a munkáltató fogja fizetni, emiatt sokan félnek, hogy azt levonják majd a munkavállalók béréből. Évente minimum 4 ezer hrivnyába kerül majd a biztosítás, de ez csak egy minimális tartalmú ellátást nyújt majd, egy teljes körű csomagért akár 20 ezer hrivnyát is fizetni kell.

Minden egyes orvosi szolgáltatásnak ára lesz. Egy digitális röntgen 200 hrivnyától, egy ultrahang 300 hrivnyától, egy EKG-kép 150 hrivnyától, a vérvétel 120 hrivnyától indulhat. Az orvosi konzultáció 100-150 hrivnya lehet.

A műtéteket is kategorizálják. Egy vakbélgyulladás operációja 6000 hrivnya tájékán lehet. Azt ígérik, az állami kórházakban körülbelül 20 százalékkal lesznek olcsóbbak a szolgáltatások árai, mint a már ma is működő privát klinikákon.