Letiltaná az internetről az Iszlám Államot a Google


A terrorszervezet arra használja az internetet, hogy még több embert toborozzon, illetve nagyobbnak mutassa magát, mint amilyen valójában. Ezért ki kell tiltani őket – mondta a Google egyik vezetője – írja a Faktor.

Jared Cohen, aki a Google egyik igazgatója szerint a nyilvános hálózatokról (open web) kellene kitiltani a szervezetet. Az internet más formáit, mint az anonim böngészést vagy a nem nyilvántartott sötét hálózatokat viszont ennek ellenére is használni tudnák – írja az independent.

Szakértők szerint ugyanis az Iszlám Állam okosan használja az internetet: videókban vagy Twitter üzenetekben és más közösségi médiafelületeken terjeszti az információit, így könnyen toboroz embereket a világ minden részéről, azaz sokkal messzebbre ér el, mint a közel-keleti központja.

„Anélkül működnek, hogy bárki visszatartaná őket. Ugyanazt az internetet használják, amit mi mindannyian” – mondta Jared Cohen. „Nagy siker lenne, ha sikerülne őket visszaszorítani a sötét hálózatokra.”

Cohen szerint az Iszlám Állam úgy túlozza el a nagyságát, hogy több felhasználói fiókot használnak, mint ahány tagjuk valójában van. „A technikai oldal lehetne az, ahol rövidtávú győzelmeket érhetünk el az Iszlám Állam felett, ezért nem lenne szabad megfeledkeznünk erről” – mondta.

Az illegális hálózatokról viszont lehetetlen lenne kitiltani az Iszlám Államot, hiszen ezeket úgy alakították ki, hogy a felhasználói névtelenek maradjanak. Ám ezeket csak speciális szoftverekkel lehet elérni, a hagyományos keresőprogramok sem működnek rajtuk.

Az Iszlám Állam kitiltásával többek közöttt törölnék a Twitter fiókokat, amelyek a szervezetet támogatják. Ez nem könnyű, hiszen ezek a fiókok amilyen gyorsan megszületnek, olyan gyorsan törlődnek is. A szakértők mégis azt mondják, ez lelassítaná a szervezetet.