Kegyetlen támadás Nigériában: Nők robbantottak


Négy női öngyilkos merénylő robbantotta fel magát szerdán az északkelet-nigériai Chibok városának piacán, a merénylőkön kívül 13 civil vesztette életét és további 32-en sebesültek meg – közölték szemtanúk.

Az egyik szemtanú szerint nigériai katonák megállítottak egy fiatal nőt, aki hidzsábot – a haját teljesen elfedő iszlám fejkendőt – viselt. A chiboki piac bejáratánál történt rutinellenőrzés közben

a nő működésbe hozta a testére erősített robbanóanyagot.

Ezt követően a piac területén további három öngyilkos merénylő hozta működésbe a testére erősített pokolgépet.
Tsambo Hosea Abana chiboki elöljáró szerint a nap folyamán egy másik merényletet is végrehajtottak a város határában, egy katonai ellenőrző pontnál.
A nigériai város lakói a Boko Haram iszlamista szervezetet vádolják a merényletek elkövetésével. A szélsőségesek 2014 eleje óta több száz nőt és lányt hurcoltak el magukkal, egyedül 2014. április 14-én 276 diáklányt Chibok városból. Dacára annak, hogy több tucatnyian ki tudtak szabadulni a dzshadisták markából, a Chibokból elhurcoltak közül 219-nek a sorsa máig ismeretlen.

A Boko Haram, amely a saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló államot akar létrehozni, hat éve folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport legalább 17 ezer ember halálát okozta a 175 milliós afrikai országban, s a fegyveres erőszak elharapódzása miatt 2,5 millió nigériai vált földönfutóvá.

A szélsőségesek egyre gyakrabban alkalmaznak női öngyilkos merénylőket, egyesek szerint félő, hogy az iszlamista szervezet a foglyait használja fegyverként.

mti