Szankciók: 1,5 milliárd dollártól esik el Ukrajna

Ukrajna túl van a gazdasági válság nehezén, a 2016-os a fellendülés éve lehet – mondta Borisz Kusniruk egy rádióinterjúban, melyről a Ria Novosztyi Ukraine irt. A gazdasági elemző szerint a kelet-ukrajnai konfliktus elmélyülése, a reformok akadályozása, valamint egy előrehozott parlamenti választás könnyen megakaszthatja ezt a fellendülést.

Qimiao Fan, a Világbank ukrajnai ügyekben illetékes igazgatója szerint a pénzügyi intézmény hosszú távú terveiben optimistán tekint az ukrán gazdaságra. Ugyanakkor a kockázati tényezők továbbra is magasak mind belföldi, mind globális szinten.

Kusniruk szerint a gazdasági visszaesés 2012 negyedik negyedévében, az ukrán két legfontosabb export termékének a gabona és a fémek világpiaci árának csökkenésével kezdődött. Az egyik legnagyobb akadályt a gazdasági fellendülés útjában a kelet-ukrajnai konfliktus. A másik sarkalatos gondot az Oroszországgal való kereskedelem okozza.

Ugyanis Ukrajna ebben az évben nagyjából 1,5 milliárd dollárt veszíthet a kölcsönös szankciók bevezetésén.

A szakértő úgy vélekedett, hogy a harci cselekmények kiújulásán és a hrivnya árfolyamának ingadozásán kívül a legnagyobb kockázatot a kiegyensúlyozatlan politika jelentheti az ukrán gazdaságra. Bizonyos üzletemberek és érdekcsoportok azon vannak, hogy a reformok útjába álljanak. Ugyanis sokat veszthetnek az őket korlátozó törvényekkel. Ezért bizonyos politikai erők azon fáradoznak, hogy destabilizálják a helyzetet Ukrajnában. Többek között ezért is szeretnének tavasszal előrehozott parlamenti választásokat.

Borisz Kusnirukot az újságíró szembesítette azzal, hogy bár év elején életbe lépett az EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás, az ukrán vállalkozóknak mégis nehéz betörnie az európai piacokra. Az elemző erre, azt válaszolta, hogy hatalmas a konkurencia és a termékek minősége iránt igen szigorúak és magasak követelmények. Jelenleg nincs olyan termék, ami versenyképes lehet a nyugati piacon. Kereskedelem a harmadik világ országaival, csak akkor lehetséges, ha a szabványokat az európai normákhoz igazítják. Ez jelentős előnyöket adhat Ukrajnának, de ez a folyamat 5-7 évet is igénybe vehet.