Pszichiátriára küldik az FSZB ajtaját felgyújtó orosz művészt Moszkvában


Pszichiátriai vizsgálatra utalta be az orosz ügyészség Pjotr Pavlenszkij szentpétervári művészt, aki a biztonsági szolgálatok tevékenysége elleni tiltakozásul tavaly novemberben felgyújtotta a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) központi épületének egyik ajtaját a moszkvai Lubjanka téren – tudatta a The New York Times-szal az előadóművész partnere, Okszana Saligina.

A rendhagyó módon előadott tiltakozásokról ismert művészt szerdán utalták be a Szerbszkij Intézetbe – idézi az amerikai lap Saliginát -, amely arról vált híressé, hogy a szovjet rendszerben az oda bezárt másként gondolkodóknál gyakran elmebetegséget állapítottak meg. Pavlenszkijt hasonló akciói után korábban több alkalommal is beszámíthatónak nyilvánították.

Az előadóművész tavaly november 9. óta volt vizsgálati fogságban, miután az FSZB épületének magánzárkákhoz nyíló ajtaját leöntötte benzinnel, majd felgyújtotta, tette ezt – mint maga fogalmazott – a biztonsági szerv “véget nem érő terrorja” miatt. A tiltakozó “előadásnak” a Veszély: Lubjanka Égő Ajtaja címet adta.

A lap idézi Pavlenszkijt, aki elmondta: művészete két részből áll, egyrészt abból, amit ő tesz, másrész pedig abból a látványból, ahogyan a kormány arra reagál. Szerinte a két rész kölcsönösen erősíti egymást.

A The New York Times amerikai napilap szerint nem véletlen, hogy a hatóságok el akarják kerülni a művész ügyének nyílt tárgyalását, mert azzal Pavlenszkijnek kedveznének. A lap megjegyzi, azzal, hogy az orosz hatalom beutalta pszichiátriára a 31 éves férfit, a művész korábbi előadásainak témáira hívja fel a figyelmet.

Pavlenszkij korábbi látványos protesztakcióiról ismert: 2013. november 10-én, az orosz belügyesek napján a szentpétervári művész “a modern orosz társadalom politikai közönye és fatalizmusa ellen” meztelenül tiltakozott a moszkvai Vörös téren, a Lenin mauzóleum közelében pedig a tér egyik macskakövéhez szögezte herezacskóját. 2013 májusában ugyancsak meztelenül, bevarrt szájjal tiltakozott a Pussy Riot orosz punkegyüttes tagjainak bebörtönzése ellen a Kazanyi Székesegyház előtt Szentpéterváron. Kezében egy táblát tartott fel, amelyen az állt, hogy a női aktivisták csupán megismételték Jézus tettét, amikor a templomból kiűzte a kufárokat. 2014-ben szögesdrótba burkolózva köztéri szoborként kifeküdt a járdára a szentpétervári városháza előtt, a politikai elnyomás ellen tiltakozva.

Pavlenszkij a kijevi Majdan főtéren történtekkel kapcsolatban sem maradt tétlen, 2013 februárjában ugyancsak Szentpéterváron, a Vérző Megváltó templománál, ahol 1881-ben egy anarchista II. Sándor cárt megölte, anarchista aktivistákkal barikádot épített, amelyet felgyújtottak, majd az anarchisták fekete és Ukrajna kék-sárga lobogóit lengették.

mti