Megint esik az olaj ára a rossz kínai gazdasági adatok miatt


A kínai tőzsde 2 százalékot esett hétfőn reggel. Ennek az az oka, hogy a kínai statisztikai hivatal hétfőn tette közzé a legfrissebb feldolgozóipari beszerzési menedzser-index jelentését. A számok gyengébbek, mint amit az elemzők vártak.

A január sorozatban a hatodik olyan hónap, amikor csökken a kínai feldolgozóipar teljesítménye. Az index egy hónapja 49,7-et mutatott, most 49,4-re csökkent az értéke. A gazdasági szakemberek pedig 49,6-os indexet vártak.

A rossz kínai gazdasági folyamatok tehát tovább folytatódnak. Ez azt jelenti, hogy kevesebb olajra van szüksége a kínai iparnak, ezért az olajkitermelők csak olcsóbban tudják eladni az árupiacon a felesleges olajat.

“Aggasztó, hogy a tavalyi jelentős fiskális és monetáris ösztönző beavatkozásokkal a kínaiak csak lassítani tudták az ipari aktivitás szűkülését”- mondta a BBC-nek az IG Markets szakértője, Angus Nicholson. Most az a nagy kérdés, hogy az első negyedéves gyenge adatok folytatódnak-e a második negyedévben is. Úgy tűnik, hogy Kína bajban van. Talán az előzetesen alacsonyabbra jósolt 6,5 százalékos gazdasági növekedés mértékét sem fogja elérni 2016-ban.

mti