Vérfürdőbe torkollt a születésnapi parti, 11 ember halt meg Mexikóban


Tizenegy ember halt meg Mexikó déli részén egy születésnapi ünnepségen kitört lövöldözésben. Hector Astudillo, Guerrero szövetségi állam kormányzója helyi idő szerint vasárnap számolt be a tragikus incidensről, amely még pénteken este történt a Coyuca de Catalán közeli Cundancito faluban.

A feltételezett támadók a biztonsági erők szombaton a helyszínre érkező járőreire is tüzet nyitottak, akik emiatt kénytelenek voltak visszavonulni – tette hozzá a kormányzó, további részletekről azonban nem tudott beszámolni.

A partit valakinek a 15. születésnapja alkalmából tartották, amit Latin-Amerikában kiemelt eseményként ünnepelnek és hagyományosan “quiceanera” néven emlegetnek.

Michoacanhoz hasonlóan az ország legszegényebb államai közé sorolt Guerreróban is elharapództak a kábítószer-terjesztéssel összefüggő bandaháborúk, s Mexikón belül itt a legmagasabb a gyilkosságok és emberrablások aránya.

Ebben a Csendes-óceán parti államban veszett nyoma 43 főiskolai diáknak 2014 szeptemberében. A vizsgálatok szerint az igualai Ayotzinapa tanítóképző főiskola diákjait, akik az 1968-as tlatelolcói mészárlás évfordulóján tüntettek, rendőrök adták át a Guerreros Unidos helyi drogkartellnek, amelynek emberei meggyilkolták, majd elégették őket. Az esettel kapcsolatban letartóztatták a város polgármesterét is, mert a gyanú szerint az ő utasítására hurcolták el a rendőrök a diákokat.

mti