Részeg tengerészek balhéztak Odeszában

Részeg tengerészek okoztak balesetet, aztán egy tengerészeti bázison kötekedtek banditastílusban. Az interneten megjelent egy biztonsági felvétel, ami megörökítette, miként lövöldöztek Kalasnyikov automata fegyverrel Odesszában egy tengerészeti bázison. Az incidens január még 24-én történt. Az odesszai Dumszkaja hírügynökséghez jutott a haditengerészet egy belső jelentése, ahol leírják az aznap történteket.

„2016. január 24-én nagyjából hajnali négykor egy GA 6966 P lengyel rendszámú Mitsubishi Pajero terepjáró ütközött egy Mercedes gépjárművel Odesszában a Zsukovszkij utcában” – olvasható a belső jelentésben.

Az oldal állítása szerint a baleset után a Mitsubishi terepjáróból részeg tengerészek szálltak ki, leszámolással és gránáttal megfenyegették a Mercedes sofőrjét. Nem engedték, hogy rendőrt hívjanak és ezután elmenekültek. Néhány perc múlva, pontosabban helyi idő szerint 04:10-kor az autó megjelent egy ellenőrző ponton a tengerészet kikötőjében. Az autóból kiszállt két férfi és az egyik bement a tengerészeti bázis területére, a másikat pedig az őr nem engedte be, mert erősen ittas állapotban volt.

A jelentés szerint néhány perc múlva három másik férfi is kiszállt az autóból és az egyikük átmászott a kerítésen és a szolgálatban lévő katona tiltása ellenére kinyitotta a bejárati kaput.

A Mitsubishi megpróbált továbbhajtani a kikötő felé, de az ügyeletben lévő katona figyelmeztető lövéseket tett előbb a levegőbe, majd pedig rálőtt az autó kerekeire. 4:35 körül két rendőrautó érkezett a helyszínre.

Az esetről egy ukrán önkéntes, Roman Szinicin is írt a Facebookon. Szavai szerint a tengerészet megpróbálja eltüntetni az incidens nyomait. „Az ukrán haditengerészet hamarosan egy bejelentést tesz, hogy valami gyakorlat történt vagy valami hasonló” – írta Szinicin.

„Részeg katonák balesetet okoztak Odesszában, gránáttal fenyegetőztek és elmenekültek a helyszínről. Ezután a tengerészet kikötőjében akarták elrejteni az autót. Az ügyeletben lévő katona nem engedte be őket és ezután ütni kezdték, átmásztak a kapun és saját maguk nyitották ki azt. Megpróbálták elvenni a katona automata fegyverét. Behajtottak a bázis területére és ezután az egyik tiszt tüzet nyitott a kerekekre. Ez január 24-én történt. A haditengerészet csak február elsején reagált erre, miután az önkéntesek botrányt csináltak az esetből. Ha a katonák nem kértek volna segítséget az önkéntesektől, a tengerészet megpróbálta volna eltüntetni az incidens nyomait” – írta az önkéntes.

Elmondása szerint a törvényt sértő tengerészek a haditengerészet altengernagyának, Szergej Hajduknak a közeli társai.

A haditengerészet parancsnoksága is reagált az esetre, azt írták, hogy az említett Hajduk altengernagy parancsára kezdtek szolgálati ellenőrzést. A hivatalos közlemény több mondaton át taglalja, hogy a törvényt sértő tengerészek között az egyikük az ATO-hadműveleti területen is szolgált és több emberéletet is megmentett. Érdekesség, hogy a sajtnyilatkozatban azt írják, nem akarnak mentséget találni a tengerészek viselkedésére, de ennek ellenére a bejelentés fele a tengerészek nehéz pszichés állapotáról és hősise viselkedéséről szól, avagy mentegetőznek, még ha tagadják is ezt.

„Az ATO-ban szolgált katonáknak rehabilitációra van szüksége. Sajnos nem minden sikerül rögtön, de dolgozunk ezen. A hasonló incidensek miatt a katonai szolgálatot teljesítő személyek fegyelmi és anyagi büntetésben is részesülni fognak” – áll a hivatalos közleményben.