Vízumköteles lesz Törökország az orosz újságíróknak


Vízumkötelezettséget vezet be Törökország az orosz újságírók számára február 15-étől – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség csütörtökön.

Diplomáciai források szerint az újságírók Törökország moszkvai nagykövetségén jelentkezhetnek vízumért. A turistaként érkező orosz állampolgároknak továbbra is elegendő az útlevél a beutazáshoz. A két állam viszonya azt követően vált feszültté, hogy a török légierő határsértésre hivatkozva tavaly november 24-én lelőtt egy Szu-24-es orosz vadászbombázót a szíriai-török határ térségében. Moszkva gazdasági és diplomáciai szankciókkal reagált az esetre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletének értelmében átmenetileg tiltják a charter repülőjáratokat Törökországba, az utazási irodák nem szervezhetnek turistautakat oda, és teljesen vagy részlegesen leállítják bizonyos török áruk, mint például a gyümölcsök, zöldségek, szárnyasfélék, a só és a frissen vágott szegfű importját. Korlátozzák a török vállalatok oroszországi tevékenységét, valamint a török munkavállalók alkalmazását orosz cégekben.

Január 1-től a Kreml vízumkötelezettséget vezettet be az Oroszországba utazó török állampolgárok számára.
Ahmet Davutoglu török miniszterelnök később jelezte, hogy Ankara válaszlépéseket fontolgat, és szükség esetén szankciókat is bevezet Moszkvával szemben.

mti