Fokozott NATO-védelem Magyarországnak Putyin miatt

A többi közt Magyarország, Románia, Ukrajna és a balti államok számára kíván fokozott katonai védelmet nyújtani a Nato, illetve az Egyesült Államok. Ezt egy amerikai illetékes közölte az Észak-Atlanti Szövetség védelmi minisztereinek tegnapi tanácskozása után.

A hírt amerikai illetékes közölte az Észak-Atlanti Szövetség védelmi minisztereinek tegnapi tanácskozása után. Stoltenberg főtitkár pedig bejelentette, a részvevők egyhangúan jóváhagyták, hogy a szervezet forgó alapon kiterjessze jelenlétét a térségben, ideértve nehézfegyverzetet is – írja a 168 Óra Online.

Hogy összesen hány katonát vezényelnek a régióba, az csak tavasszal dől el, de többnemzetiségű erőről van szó, hogy ez is mutassa: ha bármely tagországot támadás ér, akkor azért az összes többivel is szembe kell nézni.

Mint ismeretes, a washingtoni kormányzat négyszeresére kívánja emelni az európai katonai kiadásokat, hogy elrettentse Oroszországot. Ám a mérték meglepte az elemzőket, mert az USA a Szovjetunió megszűnése óta nem folyamodott ilyen agresszív lépéshez a régióban.

Amerikai részről mindenesetre azt remélik, hogy Putyin megérti az üzenetet, tehát hogy a másik fél nem tűr el semmiféle új agressziót.