Két 14 éves lány próbálkozott késes merénylettel Izraelben


A két palesztin iskolás lánynak szinte mindegy volt, hogy ki ellen követik el a támadást. Egy biztonsági őrt próbáltak megkéselni, de elfogták őket, és az izraeli hatóságok vádat emeltek ellenük.

A két lány egy héttel ezelőtt Jeruzsálemben akarta elkövetni a merényletet abban a reményben, hogy saját életüket is feláldozhatják „az iszlám ügyéért” – közölte a rendőrség. A lányokat a több mint négy hónap óta tartó késeléses támadássorozat sarkallta arra, hogy ők is „mártírokká” válhassanak.

Különösen nagy befolyással volt rájuk egy február 3-án végrehajtott merénylet, amelynek során három, késsel, gépfegyverrel és pokolgéppel felfegyverkezett palesztin izraeli katonákat támadott meg egy ellenőrző pontnál. A három huszonévest igazoltatni akarták, és amikor egyikük lövöldözni kezdett, a katonák végeztek velük.

A lányok – akik a vegyes, zsidó és arab lakosságú Ramla városban laknak – az említett akcióból merítve „ihletet”, megállapodtak, hogy másnap konyhakéssel felszerelkezve találkoznak „valamilyen támadás végrehajtása céljából” – olvasható a rendőrségi közleményben.

Az volt a tervük, hogy megölnek egy izraeli katonát. Mivel azonban a helyszínen csak civileket láttak, késeikkel egy őrző-védő magánvállalat biztonsági őrére támadtak, megsebesítve őt a karján és a lábán. Ekkor előkerült egy másik biztonsági őr és egy katona, és lefogták a lányokat.

Izraelben és a palesztin területeken több mint három hónapja szinte mindennaposak a merényletek, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között. Október elseje óta 166 palesztin vesztette életét, a támadásokban pedig huszonhat izraeli, egy amerikai turista és egy eritreai menekült halt meg.

mti