Provokáció lenne a magyar segélykiáltó levél?


Provokációnak minősíti a Zakarpattya Online internetes kiadvány azt a levelet, ami az egyik közösségi portálon kering, és a kárpátaljai magyarok sanyarú helyzetével foglalkozik.

Egy bizonyos Robert Szlavics felhasználó osztotta azt meg, és több olvasott portál idővonalán is megtette, például a Pulzus FM oldalán is, de azt onnan már eltávolították. A levél megfogalmazója az egész kárpátaljai magyar közösség nevében ír, és konkrét segítséget remél Budapesttől.
Az idézett hírportál véleménye szerint

az itt élő magyaroknak semmi okuk nincs a panaszkodásra, s arra a következtetésre jut, hogy ez az egész feltehetően a Kreml ármánykodása, s az ukrán titkosszolgálat, az SZBU jobban tenné, ha nyomozna a levél megfogalmazója ellen.

Az említett levél sok más mellett emlékeztet arra, hogy az ukrán hatalom ignorálta az 1991-es kárpátaljai referendumot, amelyen a lakosság többsége egy önálló kárpátaljai autonóm körzet mellett tette le a voksát. Felemlíti, hogy az ukrán sajtó milyen negatívan fogadta a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának tavaly decemberi javaslatát az önálló magyar többségű járás létrehozását illetően. A levél hiányolja az önálló magyar tankerületet, a szabad iskolai oktatást, az emelt szintű érettségin a magyar nyelv vizsgájának hiányát, és még sok minden mást. Az ukrán hírportál véleménye szerint viszont ez csak provokáció, s nem szabad annak felülni, mert láthattuk, hogy mihez vezetett a Donbászon a nagyobb önrendelkezés iránti vágyódás.

pulzus_fm1

A kifogásolt levél egyébként az ukrán hatalom és a nacionalisták hibájának nevezi, hogy Kelet-Ukrajnában fegyveres konfliktus tört ki. Ez a bizonyos Robert Szlavics a kárpátaljai magyarok elnyomása miatt arra kéri Budapestet, az összes magyar parlamenti pártot, hogy segítsenek a magyar járás megalakításában, és Kárpátalja autonómiájának kivívásában. Megállapítja azt is, kizárólag az anyaországnak köszönhető, hogy a kárpátaljai magyar közösség még egyáltalán életben van.

A Zakarpattya Online szerint nem szabad komolyan venni ezt a kiáltványt, s szerintük Magyarország itteni külképviseletei is okosan teszik, hogy nem reagálnak semmit ezekre a szóban forgó sorokra.

(nyitókép forrása Zakarpattya Online)