Nem igaz a hír a makkosjánosi sikkasztásról?


Az elmúlt napokban több ukrán hírportálon is fölröppent a hír (melyről mi is irtunk), miszerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat nyomozást indított Jánosiban annak gyanújával, hogy a községháza hivatalnokai 3,52 millió hrivnya költségvetési összeget tulajdonítottak el törvényellenesen a Magyarország‒Szlovákia-‒Románia-‒Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program projektjének teljesítése közben.

A Jánosi Községi Tanács és a falu polgármestere, Barta István a Facebook közösségi oldalon fordult a lakosokhoz, nyílt levélben cáfolták a hírt. A levelet szó szerint idézzük:

„Jánosi képviselő testületi közlemény
Tisztelt Jánosi és Balazséri, Beregvidéki lakosok!
Az elmúlt napok során több internetes hírportál is vezető cikként foglalkozott egy állítólagosan községünkben történt sikkasztási üggyel. Ez a rémhír sajnos futótűzként terjedt az interneten és a különböző közösségi oldalakon, ezáltal számos emberben felháborodást keltve, közöttük bennünk, a Községi Tanács tagjaiban is.
Ennek kapcsán Barta István, községünk polgármestere ezen kérdés megvitatására soron kívüli ülést hívott össze 2016. február 11.-re, amelyen részt vettek: Bíró Tibor járási képviselő úr, a Községi Tanács képviselő testülete és a Végrehajtó Bizottság tagjai.
Ezen az ülésen a következők hangoztak el:
Barta István Jánosi község polgármestere: »Ebben az ügyben az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a községünkben nyomozást nem folytatott, a mai napig semmilyen eljárási folyamatról nem tudunk. Ebből kifolyólag a cikk hitelessége és valóság alapja teljes mértékben megkérdőjelezhető, az abban közölt információk száz százalékig valótlanok.
Az ügy kitisztázásának folyamatát indítványoztuk, mivel az ilyen lejárató kampányok negatív hatással vannak községünk megítélésére, a projektben közösen együttműködő felek bizalmára és kapcsolatára, valamint a Községi Tanács tagjainak és a hivatalnokok becsületére egyaránt.
A lehetőségeinket mérlegeltük, a Községi Tanács jogi lépéseket fontolgat.«”

facebook.com