A magyarok fele oroszpárti


A magyar felnőttek fele támogatja a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését – derült ki a Nézőpont Intézet felméréséből.

A 2015 januári mélyponthoz képest harmadával többen vannak most a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok erősítése mellett, ám ez még nem éri el a 2014 januári szintet – közölte az InfoRádióval Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatója.

“A kutatásaink 2014 januárjától kezdődtek. A következő mérés egy évre rá volt, és utána félévente ismételtük meg a felméréseket” – tette hozzá.

“Egy évvel ezelőtt a teljes felnőtt népesség mindössze 38 százaléka támogatta a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését, míg idén az év első hónapjában már a megkérdezettek közel fele, 42 százaléka”

– mondta a Nézőpont Intézet kutatója.

“A gazdasági kapcsolatok erősítését pártolók aránya ezzel megközelítette az ukrán válság előtti, 2014 januárjában mért 55 százalékot” – derül ki a január 22. és 24. között telefonon elvégzett, ezerfős, reprezentatív felmérésből – írta az InfoRádió.

Nagy Dániel közölte, tapasztalataik szerint alapvetően pozitív a magyarok véleménye az Oroszországgal való gazdasági kapcsolatok terén, de mindez nem független a világpolitikai eseményektől. Mivel Oroszország korábban negatív fényben jelent meg a magyar sajtóban – aminek a felerősödő ukrán válság lehet a magyarázata – ez a magyar-orosz kapcsolatok megítélésére is erős hatása volt.”

“Ám a két ország szoros gazdasági kapcsolatait ellenzők aránya egyetlen alkalommal sem közelítette meg a támogatók arányát” – közölte a Nézőpont Intézet kutatója.