Az USA vadászbombázókat küldött Dél-Koreába


Az F-22-esek kiküldése az amerikai-dél-koreai szövetség erejét hivatott megmutatni – közölték az ázsiai országban állomásozó amerikai erők. A négy gép közül csak kettő tér vissza Okinavára, kettő marad Dél-Koreában.

Az Egyesült Államok F-22 Raptor típusú vadászrepülőket küldött szerdán Dél-Koreába.

A radaron csak nehezen észlelhető négy vadászbombázó a Dél-Korea északnyugati részén található Oszan városának légitámaszpontján szállt le – közölték az ázsiai államban állomásozó amerikai erők (USFK).

Az F-22-eseket nyolc másik, amerikai és dél-koreai harci repülőgép kísérte.

“A művelet az amerikai-dél-koreai szövetség erejét hivatott megmutatni” – mondta az USFK képviseletében Terrence O’Shaughnessy.

Az F-22-esek közül kettő egy ideig Dél-Koreában marad, míg a másik pár visszatér eredeti támaszpontjára, a Japán déli részén található Okinavába – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva.

Washington a másfél héttel ezelőtt lezajlott észak-koreai rakétatesztre reagált a gyakorlatozással.

Eközben hétfőn megérkezett a buszani kikötőbe a North Carolina (SSN-777) támadó tengeralattjáró, amely közös gyakorlaton vesz részt a dél-koreai haditengerészet egységeivel. A márciusi műveletekre a John C. Stennis atommeghajtású repülőgép-anyahajót is várják.