Újabb kapu Romániába


Tizenegy éve nem működő határátkelő nyílhat hamarosan Kárpátalján.
Hennagyij Moszkal  kormányzó a román Adrian Steffel, a Szatmár Megyei Tanács elnökével tárgyalt a Kistarna és Nagytarna közötti határátkelő újranyitásáról. „A mi oldalunkról a határátkelő nincs hivatalosan bezárva, csak 2005-ben az árvíz után felfüggesztettük a munkáját, miután az ár elvitte a hidat. Azt szeretnénk, hogy újrainduljon a határátkelő, de ne csak a gyalogosok részére, hanem a személyautókkal közlekedők előtt is nyitva álljon. A mi részünkről ez nem is igényel nagyobb befektetést” – mondta Moszkal.
A két ország már 2006-ban ratifikált egy megállapodást a határátkelő újbóli megnyitásáról. Romániának még egy hivatalos értesítést kell kapnia Ukrajnától, hogy a kormány hivatalosan is elindította a határátkelő újbóli nyitásának folyamatát. „A román oldalról meg kell teremteni az Európai Unió követelményeinek megfelelő határátkelő infrastruktúráját. Utat kell építeni és egy adminisztratív épületet. Miután megkapunk minden szükséges dokumentumot, ígérem, hogy a saját részemről minden tőlem telhetőt megteszek a határátkelő minél hamarabb megnyitásáért” – mondta Stef.
Márciusban Kárpátaljára fog érkezni Pavlo Klimkin, Ukrajna külügyminisztere és a részvételével ünnepélyes keretek között meg fogják nyitni Románia konzulátusát Aknaszlatinán. Lehetséges, hogy ekkor kerül majd sor a régi-új határátkelő megnyitására is.
A Kárpátaljai Megyei Tanács képviselői egyébként is lobbiznak új átkelők nyitása érdekében, főként Magyarország irányába.