Porosenko aggódik


Aggodalmának adott hangot Petro Porosenko ukrán elnök amiatt, hogy a kelet-ukrajnai felkelők számos alkalommal megsértik a tűzszünetet, ráadásul a minszki megállapodások alapján tiltott fegyverekkel – adta hírül az ukrán elnöki hivatal hétfő éjjeli közleményében – írja az MTI.

Petro Porosenko, Frank-Walter Steinmeier német és Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter a “normandiai négyek”, azaz Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország külügyminisztereinek március 3-ai párizsi találkozója előtt egyeztette álláspontját Kijevben a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus rendezéséről.

A felek megállapították, hogy a teljes fegyvernyugvás eléréséhez Oroszország politikai akaratára van szükség.

Az ukrán államfő kiemelte annak fontosságát, hogy az EBESZ-megfigyelők eljuthassanak a felkelők által megszállt terület minden pontjára, beleértve az általuk ellenőrzött ukrán-orosz határszakaszt.

“A felek megvitatták továbbá egy nemzetközi misszió jelenlétének lehetőségét a Donyec-medencében, mint fontos előfeltételt ahhoz, hogy a helyhatósági választásokat az ukrán jogszabályoknak és az EBESZ alapelveinek megfelelően tartsák meg”

– közölte az elnöki hivatal.

mti