Több mint 700 migránst mentettek ki a tengerből


Több mint hétszáz migránst mentettek ki kedden a Földközi-tengeren Tunézia és Szicília között hat, léket kapott csónakról, és négy menekült holttestét fedezték fel a vízben – közölte az olasz haditengerészet.

Az olasz haditengerészet szerint egyik hadihajójuk három csónakról 403 menekültet szedett fel fedélzetére, illetve ekkor találtak rá a holttesteke is. Egy másik olasz hajó 219 embert vett fel két csónak fedélzetéről, egy harmadik olasz hajó pedig 105 ember kimentésének munkálatait koordinálta egy süllyedő csónakról. Arról nem közölt adatokat a haditengerészet, hogy milyen nemzetiségűek a kimentett migránsok.

Az IOM adatai arról tanúskodnak, hogy 97 325 ember ért partot Görögországban, Olaszországba pedig 7507 migráns érkezett.

Átkelés közben 410 ember fulladt a tengerbe, a legtöbben, 321-en az Égei-tengeren, a török és a görög partok között lelték halálukat.

Az európai uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) szerint az Európába Olaszországon keresztül érkező migránsok többsége nigériai.

Az olasz kormány holnapján hétfőn kilencoldalas program jelent meg Olaszország stratégiai javaslata Európa jövőjéért: növekedés, munka és stabilitás címmel. A dokumentum többek között közös európai határvédelmet sürget azt javasolva, hogy a migránsáradat költségeit akár európai kötvények (eurobond) kibocsátásával fedezzék.

mti