100 milliárd dollárról vitázik Kijev és Moszkva


Ukrajna és Oroszország kölcsönösen 100 milliárd dolláros nagyságrendben fogalmaz meg kifogásokat egymással szemben a különféle nemzetközi döntőbíróságokon, számolta össze a tételeket a lenta.ru.

Az orosz illetőségű honlap kalkulációja szerint inkább Ukrajna a követelőző. A legnagyobb kártérítési tétel abból ered, hogy Kijev kompenzációt akar a Krím elszakadása miatt, és kifogásai vannak a Gazprom irányába, amiért az a szerződésben vállaltaknál kevesebb gázt küld partnereinek az ukrán tranzit vezetékeken keresztül.

Együttesen ezért Kijev 27 milliárd dollárt követel Moszkvától, csak a Gazpromtól 16 milliárdot szeretne bezsebelni.

Persze a Kremlben sem mennek a szomszédba hasonló téren. A Gazprom 32 milliárd dollárra perli az ukrán Naftogazt, amiért az kevesebb gázt vásárol, mint amennyire vállalást tett a kontraktusokban, valamint az orosz gigacég szerint még lopja is a gázt Kijev.

Emellett ott van még az a hárommilliárd dolláros moszkvai hitel, amit még a Janukovics-rendszer idején kapott Ukrajna, de a mostani hatalom azt nem akarja visszafizetni. Oroszország emiatt feljelentette Ukrajnát, s csődeljárást kezdeményezett ellene. A hitel összegén túl 300 millió dolláros kamatot is követelnek Moszkvában Kijevtől.