Erőszak, zsúfoltság, vízhiány: Humanitárius katasztrófa küszöbén Európa


Egyre több migráns reked Görögország északi határán, így az Európai Unió egy döntő részben saját maga által előidézett humanitárius válság küszöbén áll – figyelmeztetett kedden Adrian Edwards, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője.

A közelmúltban 24 ezer migráns rekedt Görögországban, köztük 8500-an az idomeni átkelőnél a macedón határon, ami humanitárius katasztrófához vezethet – véli az UNHCR közleményében, figyelmeztetve, hogy hatékonyabb előkészületeket és jobb szálláslehetőségeket kell biztosítani számukra.

Hétfőn mintegy 300 iraki és szíriai migráns a kerítés ledöntésével tiltakozott amiatt, hogy a hatóságok szerintük túlságosan alacsony számban engedik át az északra tartó migránsokat Macedóniába. A macedón rendőrök könnygázzal próbálták visszaszorítani őket.

“A zsúfoltság élelmiszer-, szállás- és vízhiányhoz vezet. Mint mindannyian láthattuk tegnap, a feszültség folyvást nő, tovább tüzelve az erőszakot, és ez a helyzet az embercsempészek kezére játszik” – mondta Edwards.

Az ENSZ-szervezet ugyanakkor sürgette az EU-tagállamokat, hogy javítsák a migránsok regisztrálását és a menedékkérelmek feldolgozását szolgáló nemzeti eljárásaikat, akár az uniós (a menekültek tagállamok közötti szétosztását előirányzó) kvótarendszer keretében.

“Görögország nem képes egyedül megbirkózni a helyzettel” – tette hozzá Edwards.

Az EU-tagállamok 66 400 menekült szétosztását vállalták egymás között Görögországból, ugyanakkor eddig csak 1539 helyre tettek ígéretet, és ténylegesen csak 325 embert fogadtak be.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint az év eleje óta már 131 724 migránsnak sikerült csempészhajókon vagy fából készült csónakokon elérnie a görög partokat. Eközben 410-en vesztették életüket a tengeren.

mti