Porosenko felkérte Törökországot, hogy nyilvánítsa népirtásnak a krími tatárok kitelepítését


Petro Porosenko, Ukrajna elnöke felkérte Törökországot, hogy nyilvánítsa népirtásnak Joszip Sztálin 1944-es parancsát, mely a krími tatárok deportálásáról szólt.

Erről Porosenko sajtóosztályának vezetője, Szvjatoszlav Ceholko nyilatkozott a Twitter oldalán.

„Az elnök felkérte a török parlamentet, hogy a krími tatárok 1944-es deportálását nyilvánítsák népirtásnak”

– írta Ceholko a Twitteren. A krími tatárok jogainak megvédése az egyik legfontosabb tárgyalási téma Porosenko és Erdogan elnök között.

2015 novemberében az ukrán parlament határozatot fogadott el, amelyben népirtásnak minősítette a krími tatárok sztálini kitelepítését 1944-ben a Krím félszigetről.

1944. május 18-án kezdődött a krími tatárok tömeges deportálása a félszigetről szovjet Közép-Ázsiába. Néhány hét alatt a náci németekkel való együttműködés vádjával, kollektív büntetésként mintegy kétszázezer tatárt telepítettek ki Sztálin utasítására a Krímből elsősorban Üzbegisztánba, kisebb részben Kazahsztánba és Tádzsikisztánba. Sokan közülük már útközben éhen haltak. A deportálást követő években a szovjet statisztikák szerint a száműzöttek 15-25 százaléka vesztette életét, de a tatár aktivisták által a hatvanas években gyűjtött adatok szerint ez az arány a 45 százalékot is meghaladhatja.