Több százan rekedtek a senki földjén


Kedden éjjel leállt a balkáni útvonal, amelyen keresztül a menekültek Görögország felől Nyugat-Európa országaiba tartottak. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint március 8-án már egyetlen menekült sem érkezett Szerbiába, Horvátországba és Szlovéniába.

Macedónia mostanáig naponta néhány szírt és irakit átengedett a határon, ám bekeményített, miután kedden este Szlovénia bejelentette, hogy szigorít az illegális bevándorlók beengedésének szabályain – közölte a nol.hu.

„Teljesen lezártuk a határt”

– erősítette meg az információt egy neve elhallgatását kérő rendőr a Reuters-nek. A macedón belügyminisztérium szerint már kedden sem lépett be egyetlen menekült sem az országba Görögország felől.

A szigorítást Szlovénia jelentette be elsőként, közölve, csak azokat engedi be területére, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy menedéket kérnének az országban. Az intézkedésekre Belgrád és Zágráb is reagált, és hasonló korlátozásokat léptetett életbe.

„Figyelembe véve, hogy az új intézkedéseket az Európai Unió egyik tagországa vezette be, Szerbia nem engedheti meg magának, hogy a menekültek gyűjtőpontja legyen”

– reagált a történtekre a szerb belügyminisztérium, megjegyezve, minden lépést egyeztetnek az Európai Unióval.

Jelenleg körülbelül ezer menekült rekedt a szerb határ macedón oldalán, és több mint 400-an várakoznak a senki földjén, Szerbia és Macedónia között: nem hajlandóak visszamenni Macedóniába, azonban nem engedik őket Szerbia területére lépni sem. Idomeninél, közvetlenül a határon 12-15 ezer menekült torlódott fel, akik embertelen körülmények között töltik napjaikat.

Összesen közel 34 ezren ragadhattak Görögországban a határzárok miatt, miközben naponta továbbra is ezrével érkeznek Törökországból a jobb élet reményében útnak induló tömegek a görög szigetekre.