Támadnak az ukránok


Ismét támadás érte Oroszország kijevi nagykövetségét.

Alig pár nap alatt ez már a harmadik attak volt. Tegnap, március tizedikén ismeretlen személyek Molotov-koktéllal dobálták meg Oroszország kijevi nagykövetségét. Erről Oroszország nagykövetségének sajtótitkára, Oleg Grisin nyilatkozott.

„Hajnali három körül a nagykövetség területére néhány Molotov-koktélt dobtak. Szerencsére nem gyulladt ki semmi” – nyilatkozta Grisin. A Nemzeti Rendőrség három személy elfogását jelentette be. Miután a három személyt kihallgatták, elengedték őket. Az egyikük, egy 1984-ben született nő egy újság főszerkesztőjeként mutatkozott be. Két férfi volt vele, az egyikük 1964-ben, a másik 1979-ben született. A rendőrség Ukrajna Büntető Törvénykönyvének hatályos cikkelye szerint szándékos rongálás vádjával indított eljárást ellenük.

Közben Oroszország hivatalosan is tiltakozott a nagykövetségek elleni támadások miatt. A moszkvai külügyminisztérium elküldte hivatalos tiltakozásait Ukrajna hivatalos felelős szerveinek, reagálva az orosz nagykövetségek elleni támadásokra. Az elmúlt egy hét alatt megtámadták a kijevi, odesszai és lembergi orosz nagykövetséget is. „A tiltakozó levélben felhívtuk az ukrán hatóságok figyelmét a szélsőségesek radikális megnyilvánulásaira” – nyilatkozta Marija Zaharova, Oroszország Külügyminisztériumának képviselője. Szavai szerint az, hogy parlamenti képviselők is részt vesznek a támadásokban, arra utal, hogy ezeket előre megtervezték. Az orosz diplomata kiemelte, hogy a szélsőségesek okozta anyagi károkat az ukrán népnek kell kifizetnie. „Sajnos a nyugati szomszédaink eddig még sehogyan sem reagáltak ezekre a barbár támadásokra Kijevben, Lembergben, Odesszában és Harkovban az orosz diplomáciai intézmények ellen” – nyilatkozta Oroszország képviselője.