Ukrán munkásokkal építtetnék a csokos házakat


Lassan már ott tart az építőipar, hogy a külföldi munkaerő bevonására kell támaszkodnia a szakemberhiány pótlása miatt – mondta el az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Koji László szerint a kormány megfontolhatná a kapuk kinyitását például az Ukrajnából érkező munkások előtt, ugyanis szinte már az ország összes régiójában jelentkeznek a problémák.

Ma már ott tartunk, hogy az ország szinte minden részében, valamennyi építőipari alapszakmában a szükségesnél kevesebb a megfelelő képzettségű munkaerő

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Koji László úgy véli: az idén a kormányzati támogatások bővülése miatt jóval több új lakást építenek majd. Ezért a tavalyi 7600-ról ebben az évben akár 12 ezerre is emelkedhet a magánépítkezések száma. Ez pedig azt vetíti előre, hogy tovább erősödik a kapacitáshiány a kivitelezői szektorban.

Az elnök elmondta: több lehetőség is kínálkozik új szakemberek bevonására. Az egyik az lehetne, ha a kormányzat megnyitná a munkaerőpiacot a külföldiek előtt a hiányszakmában dolgozók számára.

Csak Ukrajnából 3000-8000 szakmunkás érkezhetne így az országba.

Az ilyen szakembereknek pedig lehetővé kellene tenni, hogy a különböző, munkavállalással kapcsolatos engedélyeket egyszerűsített módon szerezhessék be.