Moszkal mérges a kárpátaljai utak miatt


A Legfelsőbb Tanács tavaly júliusban kidolgozott és elfogadott egy „útkísérletet”, ami lehetővé teszi annak a havi bevételtöbbletnek az 50 százalékát utakra fordítani, ami a vámügyi illetékek útján folyik be az ukrán államkasszába.

Vagyis, amennyiben az adott vámhivatal egy hónapban a tervezett bevételt már eléri, akkor minden efölötti bevétel ötven százalékát az ottani megye útjaira fordíthatják. Az „útkísérlet” programba öt megyét foglaltak: Voliny, Csernovci, Lemberg, Odessza és Kijev régiója került be a programba.

„Kárpátalja, ami négy európai uniós országgal is határos, nem került be a programba. Valami oknál fogva egy képviselőnk sem lobbizott a saját vidékéért, amikor a törvénytervezetet áttekintették a parlamentben”

– mondta Hennagyij Moszkal. A kormányzó hangsúlyozta, nagy pénzekről van szó.

Figyelembe véve azt, hogy a kárpátaljai vámhivatalok szinte mindig túlteljesítenek, a megye hatalmas pénzektől esik el, fakadt ki Moszkal.

„Minden képviselőnk panaszkodik az utak állapotára, de még csak az ujját sem mozdítja egyikük sem, hogy a parlamenti lehetőségeik által javítsák a megye úthálózatának finanszírozását”

– mondta a kormányzó. Hozzátette, a képviselők tétlenkedése miatt ő fordul majd a kijevi törvényhozáshoz a helyzet javítása érdekében.

Kapcsolódó hír, hogy Ukrajnában bevezetik az útdíjat. A kormány kitalált egy újabb pénzlenyúlási módszert. Erről IDE kattintva olvashat.