A síugróknak sem jutott hó


Az elmúlt hétvégén az ivano-frankovszki Verhovinán rendezték meg az országos síugró bajnokságot a gyermek illetve ifjúsági korosztály számára. Az Ukrán Sí Szövetség égisze alatt lebonyolított Verhovina Kupán embertelen körülmények fogadták a sportolókat.

Ismét megdöbbentő felvételek kerültek fel a világhálóra az ukrán sísport helyzetéről. Nemrég arról írtunk, hogy a kárpátaljai Kraszija sícentrumban hókásás, helyenként inkább sáros, versenyzésre teljesen alkalmatlan, egyenesen életveszélyes pályán rendezték meg az ukrán alpesisí bajnokságot és nemzeti kupát.

A mostani versenyen sem volt hó, bár a képek tanúság szerint ez nem is jelentett akkor problémát, hisz a pálya speciális erre a célra kifejlesztett műanyag borítású volt. Sokkal inkább az infrastruktúra teljes hiánya okozott felháborodást a versenyzők és szüleik körében.

A beszámolókból és a közösségi oldalakra feltöltött fotókból, kiderült, hogy a sportolók beszakadt padlójú, rozsdás dobkályhával fűtött elhagyatott – öltözőnek nem nevezhető – épületben voltak kénytelenek készülni. A sportolók a napon melegedtek, ráadásul vizesblokk – mosdó, zuhanyzó és mellékhelyiség – sem volt biztosítva a versenyzőknek.