Durva videó: agyonlőtte egy izraeli katona a földön fekvő merénylőt

Izraeli katonák agyonlőttek két palesztin merénylőt, aki késsel támadt egy határőr katonára csütörtök reggel Hebronban – jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

A katona közelharcba keveredett egy ellenőrző pontnál a késekkel rátámadó palesztinokkal, akik közepesen súlyosan megsebesítették. Ekkor az őrhelyen álló más katonák lelőtték a merénylőket.

Az izraeli hatóságok később letartóztatták azt a katonát, aki a jelek szerint a már földön fekvő és ártalmatlanná tett egyik merénylőt agyonlőtte, miután a palesztin közösségi médiában nyilvánosságra hoztak egy ezt dokumentáló videófelvételt.

“Ez a súlyos incidens teljesen ellentétes az IDF szellemiségével és azzal, amit elvárunk az IDF katonáitól és vezetőitől” – fogalmazott az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője. “A katonai rendőrség azonnali nyomozást rendelt el”

– tette hozzá.

Az incidens a ciszjordániai Hebronban, a – zsidók és muzulmánok által egyaránt szent helyként tisztelt – pátriárkák sírja közelében létrehozott zsidó telepes negyed bejáratánál történt. A sebesült katonát kórházba vitték.

Izraelben és a palesztin területeken tavaly október óta szinte mindennapossá váltak az izraeliek elleni késeléses, gázolásos és lőfegyveres merényletek, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között. A hatodik hónapja tartó erőszakhullámban 28 izraeli állampolgár és két amerikai turista vesztette életét, a másik oldalon pedig 198 palesztin halt meg. Izrael szerint a palesztinok túlnyomó többségét merényletek elkövetése vagy megkísérlése közben lőtték le, a többiek pedig a biztonsági erőkkel történt összecsapásokban haltak meg.

mti