Kilenc évet kapott a betegét agyonütő orosz orvos – videó

Kilencévi és két hónapi, szigorított őrizetben letöltendő szabadságvesztésre ítélte csütörtökön a belgorodi bíróság azt az orvost, akit világszerte hírhedtté tettek a kórházi biztonsági kamerák televíziókban és közösségi oldalakon bemutatott felvételei, amelyek azt rögzítették, hogyan ütött agyon egy beteget.

Ilja Zelengyinov sebészt egészségkárosodás szándékos okozása és garázdaság általi testi sértés miatt ítélték el. Halmazati büntetésként három évre eltiltották az orvosi szakma gyakorlásától. A bíróság enyhítő körülményként ítélte meg, hogy az orvos hozzájárult áldozata eltemettetésének költségeihez. Az erkölcsi kártérítés mértékéről a testület külön, polgári peres eljárás keretében dönt majd – irja az MTI.

Zelengyinov december 29-én ütött arcon egy férfit, aki megrúgott egy ápolónőt.

Az orvos és az ápolók csak pár perc múlva vették észre, hogy az 57 éves Jevgenyij Vahtyin, aki a fejét beütötte a padlóba, élettelenül fekszik a földön.

Az újraélesztésére irányuló kísérletek nem jártak sikerrel.
A halált a közös fejverőérre mért ütés okozta, emiatt ugyanis aritmia és szívleállás következett be. Fejének beütése miatt a férfi zárt koponya- és agyi sérülést is szenvedett.

A vád tíz és fél évi elzárást, a védelem pedig felfüggesztett büntetést kért a bíróságtól. Zelengyinov elismerte bűnösségét, de hangsúlyozta, hogy nem előre megfontolt szándékkal verte meg és ölte meg a pácienst, akit egyébként gyomorvérzés gyanújával kezeltek.