Brüsszeli terror: nukleáris készültség van Belgiumban


Nukleáris riasztást hirdettek a hatóságok Belgiumban, miután holtan találták egy atomerőmű biztonsági őrét, akinek a belépőkártyája is hiányzott, írja a Telegraph-ra hivatkozva az Index. A hatóságok még nem erősítették meg, de a Derniere Heure belga újság szombati száma szerint a reptéri és metrós robbantásokat elkövető terroristák radioaktív bomba összerakását tervezték.

Az atomerőműben dolgozó férfit csütörtök este gyilkolták meg kutyasétáltatás közben Charleroiban, de az erről szóló hírek csak szombaton terjedtek el. A belépőkártya eltűnését a belga hatóságok elismerték.

Az eset a nyomozók szerint összefüggésben lehet azzal, hogy a párizsi és brüsszeli merényletekért felelős terroristahálózatról valószínűsíthető, hogy terveik között szerepelt európai nukleáris erőművek megtámadása, illetve radioaktív anyagok beszerzése bombákhoz. A belga atomügyi hatóság arról tájékoztatott, hogy tavaly egy magas beosztású atomipari dolgozót lefilmeztek a dzsihádisták, és valószínűleg azt tervezték, elrabolják, hogy radioaktív anyagokat zsaroljanak ki tőle. A biztonsági őr meggyilkolása után a titkosszolgálatok figyelmeztetésére tizenegy belga atomerőmű-dolgozónak elvették a belépőkártyáját.

Az atomerőműveket Belgiumban március eleje óta katonákkal őriztetik, a brüsszeli bombamerényletek után kettőt evakuáltak is. A sok atomerőművel rendelkező Franciaországban is megemelték a biztonsági készültséget az erőművekben, többek között az összes alkalmazottat átvilágították, hogy kiderítsék, nem szimpatizálnak-e dzsihádistákkal – írja a portál.