Az orosz mérnököknél megint elgurult a gyógyszer, ez lett az eredménye


Ha valahol egy lőszerraktár lángolna, az oroszok tűzoltó tankja azt is képes lenne eloltani.

Mi magyarok igazán nem lehetünk meglepve, ha egy extrém tűzoltó szerkezetet látunk, hiszen a világ egyik legnagyobb ilyen eszköze Magyarországon, egész pontosan Szolnokon található. A Big Wind névre keresztelt szörnyeteg valójában egy T-34-es tank és két, Mig-21-es vadászgép-hajtómű keresztezése, amivel például olajkutak tüzét szokták eloltani.

Most az oroszok álltak elő egy hihetetlen konstrukcióval, az Omsktransmash által gyártott, 60 tonnás tűzoltó tankkal. A gépet finoman szólva sem egy átlagos bevetéshez tervezték, ezzel ugyanis olyan égő raktárak oltását fogják megoldani, ami tele van lőszerrel.

A tankot még 2013-ban egy nemzetközi kiállításon mutatták be, a Jalopnik a cég weblapjára hivatkozva pedig azt írja, azóta már érkezett is rá néhány rendelés. A gép egy T-72-es és egy T-80-as harckocsi elemeiből gyúrták egybe, a fülkéjét pedig úgy körbepáncélozták, hogy ott egész biztosan nem lesz senkinek semmi baja.

A tank 30 méter hosszú, a tartályaiban pedig összesen 25 köbméter víz fér el, amit több mint 100 méter távolságra is képes ellocsolni. Az első két gép építését most márciusban fejezték be.

forrás_hvg