30 millió eurónyi tejet küld Szíriába az EU


Élelmezés-kiegészítő támogatásként tejet juttat a humanitárius katasztrófával fenyegető szíriai régióban élő gyerekek részére az Európai Bizottság 30 millió euró (mintegy 9,3 milliárd forint) értékben – közölte brüsszeli sajtótájékoztatóján Mina Andreeva, az uniós bizottság egyik szóvivője szerdán.

A kiegészítő program révén 350 ezer szíriai gyermek juthat tejhez a közel-keleti régióban. A most bejelentett program része annak az 500 millió eurós támogatási csomagnak, amelyet a bizottság tavaly terjesztett be az európai tejtermelő gazdák megsegítésére – tette hozzá. Az összegből kizárólag az unió területén működő tejgazdaságoktól vásárolnak a tejet. A program hozzájárul az Európát sújtó menekültkrízisre adandó válaszokhoz is – közölte a szóvivő.

Hrisztosz Sztilianidisz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos a támogatással kapcsolatban elmondta: az unió legújabb élelmiszerprogramja a válság legsérülékenyebb áldozatain segít.

Phil Hogan mezőgazdaságért pedig azt hangsúlyozta:

a program egyszerre nyújt segítséget a bajban lévő uniós tejiparnak és gazdálkodóknak, valamint a szíriai konfliktus által sújtott régió szükséget szenvedő gyermekeinek.

Mina Andreeva elmondta, hogy a tejet a térségben működő segélyszervezeteken keresztül juttatják el a gyerekekhez.