Spanyol kikötőben pótolja készleteit az orosz flotta


Néhány európai parlamenti képviselő nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy Spanyolország engedélyezte Ceuta (Spanyolország autonóm városa Afrikában a Gibraltári-szoros közelében, a Földközi-tenger partján, a szerző) kikötőjének a használatát az orosz hadihajók számára – idézi az El País című spanyol napilapot a Rusvesna.

A politikusok szerint ez az akció szembe megy az EU Oroszország elleni szankcióival és ezzel orosz hadsereg megőrzi pozícióit az Ukrajnával szembeni háborújában. Spanyolország ezzel nem ért egyet és biztosította a felháborodott politikusokat, hogy a hadihajók kizárólag technikai okokból kötnek itt ki. Összesen 11 képviselő fejezte ki tiltakozását és Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének a figyelmét is felhívták erre.

2011 óta legalább ötven orosz hadihajó kötött ki Ceuta kikötőjében, ahol feltöltötték élelmiszer és édesvíztartalékaikat, a legénység pedig kipihenhette magát. Spanyol diplomáciai források szerint ez nem mond ellent a szankcióknak és még jó jövedelmet hoz az autonóm városnak.

A spanyol lap szerint ezt az egész balhét az amerikai konzervatív Heritage kutató intézet gerjesztette, amely azzal vádolja Spanyolországot, hogy a NATO hadihajóinak nem engedélyezi, hogy a kikötő és Gibraltár-szoros között közlekedjenek, ezzel szemben az orosz hadihajókkal kivételt tesznek.