Brüsszelben megtiltották a bevándorlók és az iszlamisták elleni tüntetést


Visszavonták a belga hatóságok a brüsszeli terrorcselekményekre válaszul szombatra tervezett és egy bevándorlás ellenes csoport által népszerűsített felvonulás megrendezésére vonatkozó engedélyüket, mivel attól tartanak, hogy a demonstráció kockázatot jelenthet a közbiztonságra – közölte szerdán késő este a belga fővárosi régió önkormányzata.

A hatóságok tájékoztatása szerint a következő hét végére tervezett további tiltakozó megmozdulásokra sem adtak engedélyt.

A szombati felvonulást a “Generation Identitaire” nevű francia, a fősodratú sajtó által „szélsőjobboldalinak” bélyegzett csoport hirdette meg.

Internetes oldalakon a “Hadd dobjuk ki az iszlamistákat!” szlogent használva terjesztették a rendezvény hírét, és hozzátették, hogy “a gyertyák és gyászfelvonulások ideje lejárt”.

A demonstráció helyszíneként a brüsszeli iszlamisták fellegvárának számító Molenbeek negyedet jelölték meg. A tavaly novemberi, 130 halálos áldozattal járó párizsi merényletek egyik kitervelőjét, Salah Abdeslamot ebben a negyedben fogta el a belga rendőrség mindössze néhány nappal a brüsszeli terrortámadásokat megelőzően.

Előző hét végén mintegy négyszáz, fekete ruhát viselő demonstráló zavarta meg a terrorcselekmények áldozataira emlékező békés felvonulást a belga főváros központjában. A kivezényelt rendőrök vízágyút vetettek be a tömeg feloszlatására. A rendzavarást Charles Michel belga kormányfő is elítélte.

A két helyszínen – a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metrómegállóban – végrehajtott brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harminckét ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek – írta az MTI.