Kárpátalja több önállóságot szeretne


Amint arról tegnap beszámoltunk, bombariadóval indult a Kárpátaljai Megyei Tanács soros ülésszaka. Ez azonban nem zavarta a képviselőket abban, hogy megtárgyalják a napirendi pontokat.

Elöljáróban Mihajlo Rivisz, a testület elnöke nyújtott tájékoztatást az elmúlt időszak legfontosabb történéseiről. Különösen nagy hangsúlyt fektetett a nemzetközi együttműködési projektek megvalósulására, mindenekelőtt magyarországi és csehországi viszonylatban – tudatta a Kárpátaljai Megyei Tanács sajtóosztálya.

Ez volt az első ülésezés, amikor a képviselők már az új működési szabályzat szerint tették a dolgukat, a szavazások is név szerintiek voltak. Sokféle kérdés került terítékre, például módosítottak az idei büdzsén, változásokat eszközöltek szociális és más jellegű szakprogramokban.

Ugyanakkor megszavaztak egy beadványt is.

Az államfőnek, a kormányfőnek és a házelnöknek címezték azt a levelet, amiben nagyobb önrendelkezést kérnek Kijevtől. Emlékeztetnek az 1991-es kárpátaljai népszavazásra, ahol elsöprő többséggel nyertek az igenek arra vonatkozólag, hogy a régió kapjon autonómiát, de abból soha nem lett semmi. Másrészt a beadványban emlékeztetik Kijevet arra is, hogy központi kezdeményezés volt az elakadt alkotmányreform és a megtorpanni látszó decentralizációs folyamat. Ezek felújítását szeretnék a kárpátaljai képviselők, hogy annak keretein belül nagyobb önrendelkezési jogokat kaphasson Ukrajna legnyugatibb és legeurópaibb szemléletű megyéje.