„Autonómialevél”: ami jár, az jár!


Egyre nagyobb vihart kavar a Kárpátaljai Megyei Tanácsnak a legfelsőbb kijevi vezetéshez címzett „autonómialevele”. Egyesek azon vannak, hogy felfújják azt, szeparatista törekvésként állítsák be. Holott szó sincs erről.

A kárpátaljai képviselők csupán azt kérik Kijevtől, ami egyébként is járna, amit maga a hivatalos Kijev ígért a régióknak, de nem tartja a szavát. Jól emlékezhetünk, a Porosenko- és Jacenyuk-féle européernek mondott új kijevi vezetés alkotmányreformot és decentralizációt ígért. Azt mondták, megszüntetik a túlzott központi irányítást, európai mintára nagyobb önrendelkezési jogköröket adnak a megyei önkormányzatok kezébe, s megfelelő pénzügyi forrást is biztosítanak mindehhez. Ma már látjuk, érzékeljük: ebből semmi sem valósult meg. Továbbra is az történik a megyékben, amit Kijev kitalál, s nemhogy több pénz maradna az önkormányzatoknál, hanem a személyi jövedelemadó egy részének eltulajdonításával Kijev még szegényebbé tette a helyi önkormányzatokat.

A megyei tanács ominózus levele éppen ezekre világít rá.

Csupán az államfő és a miniszterelnök korábbi ígéreteire emlékeztet. Hogy ebben mi a szeparatizmus, azt én nem értem…

A mélynemzeti érzelmű ukránoknál az verte ki a biztosítékot, hogy a szövegbe bekerült egy utalás az 1991-es kárpátaljai referendumról. Amin ugye az itt élő lakosság elsöprő többsége az Ukrajnán belül Kárpátaljának nyújtandó különleges önrendelkezési jogok, magyarán az autonómia mellett tette le a voksát. A mostani levélben ugyan nem szerepel, de akkor volt még egy népszavazás, amin a Bereg-vidék lakossága még nagyobb arányban mondta ki az igent a vidéküknek adandó különleges jogkörről. Abból sem lett semmi.

Ezek a referendumok megtörténtek, nem lehet azokat semmissé nyilvánítani. A kárpátaljai emberek akaratát egyszerűen semmibe vették. És semmibe veszik az azóta eltelt 25 év alatt folyamatosan. És amikor ezt bárki is jogosan szóvá teszi, mindennek tetejébe még le is szeparatistázzák…
Figyelem a közösségi oldalakon a reakciókat. A véres szájú kék-sárga érzelmű uszítók torkaszakadtukból üvöltenek. Vizsgálatot, büntetést követelnek. Az SZBU-n kérik számon, miért nem tesznek semmit. Hihetetlen a hisztériakeltésük, amikor csak a jogosan járó dolgokat szeretnék számon kérni a képviselők az államhatalomtól. Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó.

Megnézném az arcukat ezeknek a nacionalista illetőknek, ha most rendeznének egy hasonló tartalmú referendumot. Megkockáztatom, a túlnyomó többség garantáltan most is Kárpátaljai önrendelkezése mellett tenné le a voksát!

Nemes István