Lavrov: Oroszország semmilyen formában nem befolyásolta a népszavazást


A hollandiai népszavazás rávilágított arra, hogy az európaiak miként viszonyulnak az ukrán politikai rendszerhez – közölte csütörtökön Moszkvában Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

“Az Ukrajna társult EU-tagságáról megtartott referendum annak mutatója lett, hogy miként viszonyulnak az európaiak az ukrán politikai rendszerhez”

– írta Medvegyev a Twitter közösségi mikroblog-oldalon.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője újságíróknak elmondta, hogy a Kreml a népszavazást Hollandia belügyének tekinti, de úgy vélte, a referendum eredménye megmutatta, hogy a holland polgároknak “problémái” vannak az ukrán társult tagsággal, és kimutatták az azzal kapcsolatos “bizalmatlanságukat”.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a TASZSZ állami hírügynökségnek adott interjújában hangsúlyozta, hogy

Oroszország semmilyen formában nem befolyásolta a népszavazást, mert úgy tartja, hogy nem szabad beavatkozni a demokratikus folyamatokba. Rámutatott, hogy az ukrán kormány ezzel ellentétben “masszív kampányt” folytatott, és hogy a hivatalos Kijev sok támogatója jelentős mértékben “megdolgozta” a lakosságot.

Mint mondta, nem tudja, hogy mit fog tenni az EU ezek után. Lavrov leszögezte, hogy a népszavazás eredménye a holland kormány illetékességéhez tartozik.

“A hollandok nem igazolták az ukránok legjobb elvárásait, hanem a legrosszabbakat igazolták. Noha a hivatalos eredményt csak április 12-én hirdetik ki, a verdikt vitán felül áll. Ukrajna egy határozott nemet kapott”

– írta a Facebook hálózaton Konsztantyin Koszacsov, az orosz szövetségi tanács (parlamenti felsőház) külügyi bizottságának elnöke.

“Lehetséges, hogy a társulási egyezmény felfüggesztése Ukrajna számára megmentésnek, de kormánya számára kudarcnak bizonyulna” – elmélkedett Koszacsov.

mti