Cseh-orosz csörte egy újságírói akkreditáció körül


Alexander Kuranov, a Ria Novosztyi hírügynökség prágai tudósítóját erről szerdán értesítette a cseh külügyminisztérium anélkül, hogy a döntést megindokolta volna. Kuranov első hivatalos kérését akkreditációja újbóli meghosszabbítására tavaly decemberben utasította el a cseh külügyminisztérium. Ezt a döntést Moszkva tiltakozását követően azután félreértésnek minősítették a cseh hatóságok – számolt be az MTI.

Az orosz külügyminisztérium akkor barátságtalan lépésnek minősítette az esetet és közölte, amennyiben a cseh álláspont nem változik, akkor Prágának orosz válaszlépésekkel kell számolnia. A nyolcvanas évek óta Prágában dolgozó orosz tudósító azután januárban kért újabb akkreditációt, amelyre most szerdán kapott elutasító választ.

A Csehországban dolgozó külföldi tudósítóknak a hatályos szabályok szerint egy éves időtartamra ad akkreditációt a cseh külügyminisztérium. Ennek elteltével újabb kérést kell benyújtani az akkreditáció meghosszabbítására.

Margarita Szimonnyanova, a MIA Rosszija Szegodnya főszerkesztője, kijelentette, hogy Prága, amely indoklás nélkül utasítja el egy külföldi tudósító akkreditációs kérelmét,

“a legjobb szovjet hagyományok szellemében” tevékenykedik.

Alexander Kuranov a nyolcvanas évektől dolgozik Prágában. Előbb az APN hírügynökség irodáját vezette, majd a Nyezaviszimaja Gazeta és a Kommerszant lapoknak dolgozott. 2014 nyarától MIA Rosszija Szegodnya médiacsoporthoz tartozó Ria Novosztyi tudósítója.

Csehország és Oroszország között ez a probléma nem új. Orosz részről leggyakrabban a közszolgálati Cseh Televízió tudósítóinak voltak gondjaik oroszországi akkreditációjuk meghosszabbításával.

(MTI)