Putyin szerint a meldonium nem dopping

Vlagyimir Putyin orosz elnök éves televíziós fórumán kijelentette, hogy megítélése szerint a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által január elsejétől tiltottá nyilvánított meldonium nem teljesítményfokozó szer.

Putyin csütörtökön úgy fogalmazott: teljesen biztos benne, hogy

a meldonium nem befolyásolja a sportolók teljesítményét,

csak arra szolgál, hogy megfelelő állapotban tartsa a szívizmokat, ezért nem tekinthető doppingszernek.

Az államelnök hozzátette: nem gondolja, hogy a hatóságok politikai célzattal az oroszok miatt tiltották be a szert, ugyanakkor bírálta a WADA-t, amiért korábban nem végzett kutatásokat arról, mennyi idő alatt ürül ki a meldonium az emberi szervezetből.

A meldonium szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét. Eddig 172 pozitív doppingtesztet regisztráltak, a megbukott sportolók többsége orosz, köztük van

a teniszező Marija Sarapova, az úszó Julija Jefimova, a jégtáncos Jekatyerina Bobrova, a gyorskorcsolyázó Pavel Kulizsnyikov és a rövidpályás gyorskorcsolyázó Szemjon Jelisztratov.

Tegnap pedig egy ukrán atlétánál mutatták ki a szert. A 2014-ben kirobbant orosz doppingbotrány nyomán a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tavaly novemberben felfüggesztette az orosz szövetséget (VFLA), ami azt jelenti, hogy versenyzői jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, és ha a döntés nem változik, a riói olimpián sem lehetnek ott.

mti nyomán