A jemeni kormány offenzívát indított az al-Kaida ellen

A nemzetközileg elismert jemeni kormány és a vele szövetséges szaúdi katonai koalíció offenzívát indított az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ellen az ország déli részében – közölte szombaton Husszein Száleh jemeni politikus.

Száleh szerint a támadás célja kiűzni az al-Kaida jemeni szárnyát, az Arab-félsziget al-Kaidáját (AQAP) a fellegváruknak számító Zindzsibárból, a déli Abidzsán tartomány székhelyéről.

A jemeni politikus elmondta: harcok törtek ki a város határában, amelyet tavaly decemberben foglalt el az al-Kaida.

Több tucatnyi al-Kaida fegyverest öltek meg szombaton a Zindzsibártól mindössze 5 kilométerre lévő al-Kúdban jemeni kormánycsapatok és velük szövetséges helyi milíciák – közölték katonai források és hozzátették, hogy a hadsereg két tagja is életét vesztette a harcokban.
Ugyancsak a nap folyamán jelentették Marib városának lakosai, hogy dróncsapás végzett az al-Kaida két feltételezett tagjával. Az Egyesült Államok vetett be korábban drónokat az al-Kaida helyi vezetői ellen Jemenben, miután a dzsihadisták pokolgépes támadásokkal fenyegettek repülőjáratok ellen és merényletekre buzdítottak a nyugati államokban.

Jemen északi felét az Irán támogatását élvező lázadó síita törzsek és szövetségeseik tartják hatalmukban, míg a déli országrészben a Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette, nemzetközileg elismert kormány van uralmon, de csak külső segítséggel tartja fenn magát. Szaúd-Arábia tavaly március óta bombázza a lázadók területét, és a déli országrészből sikerült is kiszorítania őket. Az országban uralkodó káoszt kihasználva az al-Kaida is megvetette lábát Jemenben.

Iszmail Ould Sejk Ahmed, az ENSZ jemeni különmegbízottja a Kuvaitban csütörtök óta a kormány és a síita lázadók között zajló béketárgyalásokat “építő jellegűnek és pozitívnak” minősítette, emellett pénteken elmondta, hogy a jemeni béke közelebb van, mint valaha, még akkor is, ha tárgyalások kihívást jelentenek az elkövetkező napokban.

MTI