Választásokat tartanak Szerbiában


Önkormányzati, vajdasági tartományi és előre hozott parlamenti választásokat tartanak vasárnap Szerbiában.

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) adatai szerint országos szinten 20 lista indul a választásokon, a 6,7 millió szavazópolgár összesen 3270 jelöltből választja meg a parlament 250 tagját.

A vajdasági tartományi parlament 120 helyéért 15 lista jelöltjei versengenek.

A közvélemény-kutató intézetek felmérése szerint minden szinten a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) szerezheti meg a legtöbb szavazatot, akár a voksok 51 százalékát is. A második helyre az Ivica Dacic vezette, baloldali Szerbiai Szocialista Párt (SPS) a legnagyobb esélyes 11 százalékkal, míg 8 százalékos támogatással a harmadik legnépszerűbb párt mára a Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Párt (SRS) lehet.

A mintegy 250 ezres vajdasági magyarság legerősebb pártja, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) két kisebb vajdasági magyar párttal közösen indul a választásokon. A VMSZ-nek eddig öt képviselője volt a belgrádi törvényhozásban, a vajdasági parlamentben pedig hét. Az önkormányzatok közül Szabadkán, Zentán, Óbecsén, Magyarkanizsán, Topolyán és Kishegyesen számíthat nagyobb támogatottságra a párt.

Az emberek 7 és 20 óra között adhatják le voksaikat. A végleges eredményeket várhatóan április 28-ig közzéteszik – írta az MTI.